in

Dőlnek a dominók!

Van valami varázslatos a dominókban

Dominó társasjáték és dominó döntés

 

 

Dominózni jó móka. A dominó alapvetően egy társasjáték. A XVIII. századi Olaszországból származik, de azt mondják, hogy Kínában már a XIII. században is játszottak a dominó elődjével.

A kis lapocskák két részre vannak osztva, különböző számú pont van egy-egy oldalon. A legegyszerűbb játékszabály röviden: az első játékos letesz egy dominót az asztalra, a következő játékos vagy játékosok folytatják a sort bármelyik irányból, ha van olyan dominója, amin ugyanannyi pont van.

De másként is lehet játszani a dominóval

Dominó döntés

Mindenki csinált már pár tucat dominóból sorokat és mintákat. Hogy aztán a sor elején lévő dominót megpöccintve sorban eldőljön az összes. Ez a játék nem való azoknak, akik könnyen elveszítik a türelmüket, mert előfordul, hogy valahol megakad a sor és nem dől végig. De ettől rosszabb is történhet. Például véletlenül eldől egy dominó és váratlanul beindul a láncreakció. Hevesebb vérmérsékletűeknek garantált az “agyvérzés”. 

Dominóművészet

A dominóművészek sokkal komolyabban űzik a dominózást. Ipari mennyiségű dominót használnak fel, hogy aztán hatalmas területen a legelképesztőbb mintákat, képeket, alakzatokat rakják ki belőlük, általában több heti munkával. Aminek a végén elégedetten végignézhetik, hogy néhány perc alatt ledől az összes dominó.

Bárki utánuk csinálhatja, nem sok mindenre lesz szükség:
– néhány tízezer darab dominó,
– birkatürelem,
– korlátlan szabadidő,
– egy hangár vagy lakás, ahol nem lakik senki, aki véletlenül ledönthetné a nagy művet,
– földrengésmentes környezet.

TheDominoKing megszállottja a  dominózásnak. 2018-ban több, mint 1 millió darab, egész pontosan 1.056.391 db dominóból csinált mintákat.

 

 

Hevesh 32.000 db dominót használt fel legújabb rekordjához. 82 napon át dolgozott rajta. Van benne egy egészen elképesztő spirál is.

 

Ebben a videóban FlippyCat, a kanadai dominóművész icipici dominókat is használ. Olyan aprók, hogy csak csipesszel! lehet velük dolgozni. Ő aztán szereti a kihívásokat!

 

Akadálypályával kombinált dominók – Domino World 2019

Az Egyesült Államokban lévő Ann Arbor Gyermek és Tudományos Múzeumban 2019. július 17-én készült ez a 35.000 darab dominóból álló csoda. 9-en építették 7 teljes napon át. A dominókon kívül 4 láncreakciós gépet is beépítettek. 6 percen át dőlnek a dominók, gurulnak a golyók.

 

Hogy tetszett? Köszönjük, ha értékelsz!