Ingyenes családfa kutatás

Segítség családfa kutatáshoz

A családfa kutatás egy soha véget nem érő, izgalmas nyomozás, hatalmas kirakó.
Aki belekezd, az tudja, hogy nagyon könnyen rabjává válhat az ember.

Az interneten, pl. a FamilySearch oldalon szinte az összes magyarországi anyakönyv megtalálható, egyházi és polgári anyakönyvek egyaránt. Azért nem mindent lehet online elérni, vannak olyanok, amiket csak személyesen, levéltárban nézhetünk meg.

Magyarországon a polgári anyakönyveket 1895. október 1. óta vezetik. Ez előtti időkről csak az egyházi anyakönyvekből tájékozódhatunk.

Sokszor nem egyértelmű, hogy melyik település anyakönyvében keressük az ősöket, mert nem minden településen vezettek külön anyakönyvet, egy-egy anyakönyvi kerülethez több környékbeli település tartozott.

Egyházi anyakönyveket sem találunk minden településhez külön, itt is igaz, hogy több település kereszteléseit, házasságait, temetéseit vezették egy központban.
A római katolikus, református, görögkatolikus, evangélikus, izraelita vallásnak külön anyakönyvei vannak.

Az egyházi anyakönyveket természetesen a polgári anyakönyv bevezetése után is vezetik. Ezeket is meg lehet nézni személyesen, vagy sok esetben online is, csekély díj ellenében, a matricula.hu oldalon.
Itt előfizetés után böngészhetjük az egyházmegyék anyakönyveit. Arra figyeljünk, hogy nem biztos, hogy ahhoz az egyházmegyéhez tartozik a település, aminek az anyakönyveiben keresni akarunk, mint amelyik megyében térkép szerint van a helység.
Például sok Somogy megyei települést a Veszprémi Egyházmegyénél kell keresni, pedig a Kaposvári Egyházmegye ugrana be elsőre. 

Családfa kutatóknak igazi kincsesbánya még az Arcanum, ahol több millió oldalnyi újság, dokumentum van digitalizálva. Az anyagokban nagyon könnyű keresni. A találatokat szűkíthetjük pl. megadott évekre, vagy csak bizonyos újságokra.